12 färska favoriter

För femte gången pekar jag ut de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor.

Jonas Lindmark 2005-07-07 | 14:34
Facebook Twitter LinkedIn
Om tre veckor har jag varit analyschef hos Morningstar i fem år. En viktig del av mitt jobb är att skriva artiklar på denna hemsida. Totalt har jag nu skrivit 233 krönikor och ett par tusen andra artiklar.

Dessa texter har olika lång hållbarhet. Vissa tar upp aktuella händelser och tappar därför snabbt läsvärde, medan andra handlar om fondsparandets eviga frågor och är lika aktuella i dag som för fem år sedan. Fast dessutom är det mycket som främst är intressant för branschen, eller för en mindre grupp fondsparare.

Därför har jag varje sommar valt ut de krönikor under det senaste året som jag tror är mest tidlösa, eller åtminsto

ne fortfarande är aktuella för dig som vill förbättra ditt fondsparande. Föregående fyra somras lästips finns i ”Senaste årets 12 bästa”, ”12 nya favoriter”, ”100 veckor hos Morningstar” och ”Mina 12 favoriter” (länkar nedan till höger).

Årets tolv favoriter handlar förstås till stor del om de grundläggande ämnen som alltid återkommer i läsarnas frågor: avkastning, PPM, avgifter och köptips.

Räntefonder ger jag tips om i ”Acceptera att riskfria räntan är låg”. Förslag på fördelningen av pensionssparande finns i ”Fler svenska kronor i PPM-portföljerna” som berättar om bakgrunden till den senaste uppdateringen av Morningstars PPM-test.

Fondsparandet inom det statliga pensionssystemet har varit extra aktuellt under våren eftersom en statlig utredning håller på att finslipa de framtida reglerna, mina förslag finns i ”PPM borde tipsa om de bästa fonderna”. Privat pensionssparande i allmänhet skrev jag om i höstas i ”Vänta med pensionssparande till år 2007”.

Många läsare vill gärna välja fonder efter eget huvud, men även de kan ha hjälp av grundläggande historiska fakta om fonder. ”Låt dig inte luras av hög tillväxt” berättar om verkligheten bakom säljarnas argument för aktier och/eller länder med hög tillväxt. ”Paradox när spartiden växer” försöker förklara hur valet mellan låga avgifter och duktiga förvaltare påverkas av hur aktiv fondspararen själv är.

Det finns även många populära alternativ till vanliga aktiefonder. Indexfonder skrev jag om senast i ”Välj indexfond på rätt marknad”. Bankernas nya storsäljare till den breda allmänheten – fond-i-fond – kommenterar jag i ”Slumpen lika bra som fondandelsfonder”. Ännu mer pengar har gått till sparande där obligationer kombineras med optioner, som jag skrev om senast i ”Fortfarande många luriga aktieobligationer”.

Många frågor gäller också sparande till barn eller barnbarn. I krönikan ”Barnspara inte, skriv testamente” påpekar jag att slopandet av arvs- och gåvoskatten helt har ändrat förutsättningarna för denna typ av sparande.

Slutligen får jag ofta frågan hur bra mina köptips har varit historiskt. Den senaste utvärderingen av mina förslag till PPM-portföljer finns i ”Bättre än index 4 år i rad”. En genomgång av utmärkelsen Årets Stjärnförvaltare, som Morningstar ger tillsammans med Dagens Industri, finns i ”Stjärnfonderna stadigt bättre än snittet”.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar