Inga skygglappar i PPM-portföljerna

Spekulanter runt om i världen verkar blunda för fallhöjden när de flyttar mer pengar till högriskmarknader. Men Morningstars förslag på PPM-val behåller en hög andel räntefonder och satsar på årets förlorare.

Jonas Lindmark 2006-12-06 | 13:16
Facebook Twitter LinkedIn
Ända sedan pensionssparandet via Premiepensionsmyndigheten startade för drygt sex år sedan har jag satt ihop förslag på fonder i Morningstars PPM-test (länk till höger). De första tre åren lyckades jag mycket bra, både jämfört med snittfonden och världsindex. De senaste tre åren har jag (med facit i hand) varit alltför försiktig och ofta stått vid sidan av när högriskfonderna klättrat mot allt mer svindlande höjder.

Vissa chansningar har jag gjort i högriskportföljen nummer 6: hösten 2003 hade jag med SEB Internetfond, hösten 2004 East Capital Balkan och hösten 2005 två olika Japanfonder. Men totalt sett har jag varit försiktig med pengarna, eftersom jag redan i början på 2004 bedömde att börskurserna hade klättrat väl högt. Nästa vecka planerar jag att publicera en utvärdering av

PPM-portföljernas utveckling fram till nu, både totalt och det senaste året ["Bättre än fel index", länk till höger].

Vägrar skaffa ”skygglappar”

Uppenbart är att ett tillflöde av nya köpare kan lyfta börskurserna ännu högre, på kort sikt. Det som brukar kallas ”momentum” (att köpa de aktier som den senaste tiden stigit mest) har under hösten åter tryckt upp högriskmarknaderna.

Många verkar ha glömt hur lite som behövdes våren och sommaren 2002 för att ge ett allmänt börsras. I ett längre perspektiv tycker jag det är lika uppenbart att aktiekurserna svänger mycket mer än vad som är ekonomiskt rationellt. Och därför håller jag fast vid sunt förnuft, att försöka köpa billigt och sälja dyrt. Och jag vägrar att skaffa ”skygglappar” och enbart fokusera på de senaste trenderna uppåt.

Den senaste uppdateringen gjorde jag 20 september i ”Fortsatt försiktiga PPM-portföljer”. Sedan dess har de allra flesta aktiemarknader stigit brant i lokal valuta. Fast under november har en fallande USA-dollar dragit med sig de flesta andra valutor nedåt, vilket sänkt värdet på flertalet utländska aktier räknat i svenska kronor. MSCI världsindex har fram till igår kväll stigit 8 procent på bara två och en halv månad, men kronan har samtidigt stärkts 7 procent mot dollarn. Netto är effekten att världsindex sedan förra uppdateringen bara stigit 1 procent räknat i kronor.

I morgon, torsdag 18:00, är sista chansen att byta PPM-fonder innan nya pengar investeras nästa vecka (baserat på din beskattade inkomst under 2005). Dessutom har dollarraset ändrat förutsättningarna. Därför gör jag nu en uppdatering av mina förslag i PPM-testet.

1. Andel räntefonder

Första beslutet när jag skapar PPM-portföljerna är andelen svenska räntefonder, vilket till stor del avgör risktagandet. Två argument talar för att minska andelen: att den svenska kronan redan har fått större köpkraft (riksbankens TCW-index är nu nära den lägsta nivån sedan 1998) och att kronan brukar försvagas mot övriga valutor när världsindex faller. Därför kan det vara ett bra tillfälle att nu minska andelen kronpapper.

Två argument talar för att öka andelen räntefonder: aktiemarknaderna har som sagt stigit kraftigt sett ur ett globalt perspektiv (dollar) och inte alls reagerat ännu på sämre nyheter från USA (fallande huspriser, svagare konsumtion, fortsatt inflationstryck som håller upp räntorna). Jag är kluven, vilket jag tycker talar för att öka andelen räntefonder i portföljerna med lägre risk (nummer 2 och 4) men samtidigt öka risktagandet något i högriskportföljen (nummer 6).

2. Vilka aktiemarknader

Nästa beslut är vilka länder och branscher som har bäst argument inför framtiden. Ända sedan i mars har jag satsat på att amerikanska storbolag snart tar revansch. En konjunkturnedgång i USA ska historiskt sett gynna de största multinationella företagen, som normalt har en mer stabil vinstutveckling, både jämfört med mindre börsbolag och jämfört med resten av världen. Snart fem år i rad har småbolag och tillväxtmarknader varit vinnare, men jag håller fast vid att pendeln snart vänder. 2007 tror jag blir ett bra år för amerikanska storbolag, särskilt läkemedelsbolag.

Japan var vinnare bland industriländerna under 2005, upp i snitt 52 procent, men under 2006 har Japanfonderna stått still. Jag tycker att nedvärderingen, särskilt relativt Europa, verkar överdriven. På ett sätt är den logisk eftersom Tokyobörsen ofta går sin egen väg. Men tillsammans tycker jag detta ger god chans till revansch under 2007, särskilt om någon kris gör att de aktiemarknader som stigit kraftigt i år faller tillbaka nästa år.

En sammanfattning är att jag i portfölj 6 främst rekommenderar köp av det som de flesta andra fondsparare undviker. Det finns mängder av forskning som visar att flertalet placerare har för kortsiktigt fokus och drar ut den senaste tidens trend för långt. Jag satsar därför på att de senaste årens trender bryts under 2007.

3. Vilka förvaltare

Normalt byter jag ut förvaltare en gång per år, vid årets första uppdatering. Många andra reagerar snabbare, men jag tycker att det är rimligt att förvaltarna får minst ett helt år på sig innan de eventuellt byts ut. Annars är risken för stor att reagera på en tillfällig svacka och missa återhämtningen, för under ett år pendlar aktiemarknaderna ofta mellan olika fokus.

Därför väntar jag till nästa uppdatering med att byta mellan fonder i samma kategori. En exakt lista med de sex PPM-portföljerna finns i artikeln ”PPM-portföljer 6/12” (länk ovan till höger). Valet mellan portföljerna görs precis som tidigare bäst med vårt PPM-test.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar