Nu lättare att hitta tips på bra fonder

Många vill lättare kunna hitta konkreta tips om vilka fonder de ska välja. Så nu börjar vi lyfta fram de bästa bland det stora lager köptips som finns i Morningstars arkiv.

Jonas Lindmark 2010-10-28 | 15:11
Facebook Twitter LinkedIn

Egentligen kanske jag borde skriva något om förslaget till ny fondlag som presenterades av finansdepartementet i fredags (SoU 2010:78). Men tills vidare är detta främst en fråga för fondbolagen själva – vanliga småsparare har anledning att bry sig främst om det visar sig att den nya EU-lagen faktiskt utnyttjas i stor skala för att byta inriktning på fonder och slå ihop fonder med olika inriktning. Den dagen, den sorgen.

 

Fler vanliga fondsparare är nog intresserade av en förbättring som lanseras på Morningstar.se i dag. ”Tips” är en ny typ av artiklar som ska göra det lättare hitta rätt fonder – dels tips om hur du får mer nytta av sajten, dels tips om vilka fonder som framöver kommer att ge bäst resultat.

 

Lagom mix

 

Ett problem för en specialiserad sajt som Morningstar.se är att hitta en lagom mix av artiklar, som dels ger de gamla trogna läsarna något nytt, dels hjälper nya läsare att hitta de mer grundläggande tips och förklaringar som de behöver. När den nya sajten lanserades för ett år sedan försökte vi göra denna uppdelning tydligare genom att samla förklaringar under ”Hjälp” i huvudmenyn. Men vår analys av trafiken visar att detta verkar ha fungerat dåligt, en alltför stor del av förstagångsbesökarna återkommer inte – rimligen för att första intrycket var dåligt.

 

Och ett återkommande önskemål från nybörjare på fonder är ”tips”, både direkta köptips och bättre förklaringar av hur sajten är tänkt att användas efterfrågas. Å andra sidan skulle det nog skrämma bort gamla trogna användare om sajten domineras av grundläggande tips, som de erfarna känner till sedan länge. Därför får tipsen en egen del på sajten, som är lätt att undvika för användare med andra behov.

 

Sajten ”Fondstar” startade redan i mars 1999 och jag tog över som redaktör i augusti 2000, strax innan vi i Sverige fick rätten att använda samma namn som amerikanska Morningstar. Därmed finns drygt elva års artiklar samlade i vårt arkiv (sökbart under ”Artiklar” i huvudmenyn) och i dessa drygt 5000 artiklar finns många tips som fortfarande är aktuella.

 

Köptips och checklistor

 

Ända sedan starten är många artiklar märkta med nyckelordet ”Köptips”, sammanlagt 296 artiklar i arkivet när detta skrivs. En mindre grupp gamla artiklar är märkta med nyckelordet ”Checklistor”, som ger mer grundläggande och tydligt strukturerade tips. Men många köptips har blivit inaktuella och det är tidskrävande att leta bland så många, plus att det är svårt att hitta rätt bland alla aktiefonder och mer specialiserade alternativ som hedgefonder och ETF. Så framöver är min plan att lyfta fram 2-3 av dessa tips varje vecka.

 

Genom att lyfta fram dessa gamla – ofta ”tidlösa” – tips i egna korta artiklar, så hoppas jag att det blir lättare för nytillkomna läsare att hitta den information de söker. Och därmed att de kanske känna sig mer välkomna på Morningstar.se.


Xchecklistor Xköptips Xmorningstar

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar