Klokt att minska andelen småbolag

Starka argument för att aktier i småbolag ger högre avkastning har nu lockat mycket pengar till denna typ av aktiefonder. Därför är det klokt att minska deras andel i din fondportfölj.

Jonas Lindmark 2011-05-12 | 16:38
Facebook Twitter LinkedIn

Jag har under flera perioder varit starkt positiv till småbolagsfonder. Till exempel skrev jag ”Ta chansen med småbolagsfonder” i mars 2009, nära botten under finanskrisen. Och i november 2001 spådde jag att de skulle bli vinnare de närmaste fem åren (”Ljusare framtid för småbolagsfonder”).

 

Men det finns också perioder då småbolagens aktiekurser är för högt uppdrivna. Jag skrev ”Se upp med småbolagsfonder” i december 2005 och även om de fortsatte uppåt under 2006, så var Sverigefonder inriktade på små- och medelstora börsbolag förlorare under 2007 och 2008.

 

För småbolag

 

Fast jag har även fel ibland och just nu tycker jag att positiva och negativa faktorer är ovanligt svåra att foga ihop till en prognos för börsutvecklingen. Därför ägnar jag veckans krönika åt att granska vad som mer övergripande talar för och emot småbolagsfonder.

 

Det starkaste argumentet för att fondförvaltare har bättre möjligheter att ge sina fonder hög avkastning om de fokuserar på att investera i små och medelstora börsbolag är att det är lättare för skicklig förvaltare göra nytta då. Orsaken är att informationen från media och analytiker hos börsmäklare främst gäller de största börsbolagen, medan kunskapen hos investerarna om de små börsbolagen ofta är dålig. För att lyckas behöver förvaltaren förstås vara erfaren, smart och arbeta hårt – men då är oddsen goda.

 

Halvstora företag som lyckas bra kan växa snabbare än marknadsledarna, eftersom det är lättare att ta marknadsandelar om man är liten. Detta ger samtidigt högre risk och historiskt har avkastningskravet därför varit högre – men också snittavkastningen. Riskspridning globalt (diversifiering) kan dock sudda ut företagsrisken, vilket allt fler placerare har insett.

 

Mot småbolag

 

Emot att investera i småbolag är det starkaste argumentet att de faktiskt står för en liten del av antalet börsnoterade aktier. Så det finns helt enkelt inte särskilt många att köpa.

 

Bara ungefär 1 procent av det totala börsvärdet är aktier i företag som brukar kallas ”små” av i media – trots att de står för över hälften av antalet svenska börsnoterade bolag. Bara 14 svenska börsbolag har ett sammanlagt värde på sina aktier över 100 miljarder kronor vardera – men tillsammans står dessa fjorton för 63 procent av det samlade värdet av alla svenska börsaktier. Omvänt så har 157 svenska börsbolag ett marknadsvärde under 10 miljarder kronor, men summa börsvärde för dessa motsvarar bara 6 procent av totalt marknadsvärde. Och ett ”äkta” småbolag skulle nog många tycka är ännu mindre. Ett företag med aktier värda 10 miljarder kronor har ofta flera tusen anställda och försäljning värd flera miljarder varje år.

 

Ett ökat intresse för att investera i småbolagsaktier tillsammans med stark resultatutveckling i många av dessa har skapat en tydlig uppvärdering de senaste tio åren. Den bättre utvecklingen syns både om man jämför börsindex (som innehåller alla aktier av en viss typ) och när man letar vinnare bland aktiefonderna.

 

Alltför stora fonder

 

Men detta har orsakat ökade inflöden till småbolagsfonder som gjort att flera har fått ett väldigt stort förvaltat kapital. Fyra av de Sverigefonder som har ”småbolag” i sitt namn (Lannebo, Swedbank Robur, Handelsbanken och SEB) innehåller nu över 4 miljarder kronor. Detta gör dels att de får problem att göra snabba affärer, eftersom ”likviditeten” (möjligheten att köpa eller sälja aktier utan att tydligt påverka aktiekursen) är begränsad.

 

Dels finns en regel i fondlagen som säger att en aktiefond inte får äga mer än 5 procent av ett börsbolag, så om bolaget har ett marknadsvärde på till exempel 400 miljoner kronor så får en viss aktiefond bara köpa aktier för 20 miljoner kronor. Men om aktiefonden innehåller 4000 miljoner kronor, så blir detta innehav bara 0,5 procent av fonden och fondens avkastning påverkas väldigt lite.

 

Ytterligare ett problem för långsiktiga fondsparare är att kostnaderna blir högre. Dels finns sällan passiva indexfonder som investerar i småbolag, dels har de aktivt förvaltade småbolagsfonderna sällan låga avgifter. Så länge förvaltaren lyckas bra är lite högre årsavgifter lätta att tjäna igen. Men tänk på att statistik som visar fördelar för småbolagsaktier ofta är beräknad med hjälp av börsindex som inte innehåller några kostnader.

 

Slutsats

 

Min slutsats är att den som investerar i småbolagsfonder behöver se över sina innehav någon gång om året. Efter branta värdeökningar som 2003-2006 och nu senast 2009-2010 är det klokt att minska andelen i fondportföljen, för återkommande historiskt så har småbolagsaktier fallit mer under dåliga tider. Men den historiska erfarenheten är ändå tydlig – småbolagsfonder utvecklas på lång sikt lite bättre – så en andel på 10-20 procent i ett fondsparande är en rimlig bas.

 

Fast jag kan inte låta bli att känna att intresset för småbolagsaktier är ovanligt överdrivet just nu. För några veckor sedan ställde jag frågor till fyra utvalda fondförvaltare i ett evenemang på Berns – alla fyra är förvaltare i kategorin ”Sverige, små-/medelstora bolag”. Visst är de bland vinnarna de senaste 5 åren, men om för mycket pengar flödar in i dessa fonder så kommer aktierna att bli alltför dyra.


Xköptips Xsmåbolag

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar