Inte ens stjärnförvaltarna är överens

Även de bästa förvaltarna har olika åsikter om framtiden, vilket visar hur svårt det är att spå marknadernas utveckling. Gemensamt är dock att de som lyckas bäst ofta är små specialiserade fondbolag.

Jonas Lindmark 2012-01-19 | 16:53
Facebook Twitter LinkedIn

Årets vinnare av tävlingen ”Årets stjärnförvaltare” presenterades i måndags i Dagens Industri. Redan torsdag förra veckan följde jag med tidningens fotografer och gratulerade vinnarna med blommor.


Då passade jag på att ställa samma frågor till alla tre vinnare, för att se om jag kunde hitta något område där deras förvaltning sker på samma sätt eller där de är överens i sina prognoser för 2012. Även om det var torsdag, så hoppades jag hitta något de var överens om, som liknar de trender som ”Spanarna” brukar hitta på i P1 fredagar 15:03.


Fast det är väldigt svårt att hitta prognoser som fondförvaltare är överens om. När Merrill Lynch genom åren har gjort sin ”Global Fund Manager Survey” (numera ägt av Bank of America) så är det normalt 50-60 procent som ger ett svar och resten tycker tvärtom. Men med bara tre personer borde det väl gå?


Inte överens


Nej, tyvärr. Varken om världsekonomins utveckling, Stockholmsbörsen eller de svenska långräntornas utveckling är alla tre Jonas Ahlander, Max Mitteregger och Christer Sterndahlen överens (se ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2011” länk ovan till höger).


Fast att köpa eller sälja fonder baserat på ett så litet underlag som 3 expert hade förstås ändå varit osäkert. Men jag funderar på om det ändå inte är bättre att lyssna på tre stjärnor, än att lita på de 300 börsexperter runt om i världen som brukar svara varje månad i ”Global Fund Manager Survey”. Problemet med att fråga alla är nämligen att om man frågar hela marknaden, så frågar man garanterat även de som har fel.


Små fondbolag


Det som återstår som är tydligt gemensamt mellan årets tre stjärnförvaltare är att de arbetar ensamma eller i en liten egen organisation. Ingen av dem är anställd hos någon av de stora bankerna, trots att dessa förvaltar väldigt många fonder. Och så har det varit även ända sedan januari 2001 då utmärkelsen gavs första gången: små specialiserade fondbolag har lättare att lyckas riktigt bra.


Fast var försiktig – det betyder inte att det går att vända på logiken. Det finns även många små fondbolag och ensamma förvaltare som har presterat svaga resultat, både under 2011 och tidigare. Variationen i resultat är större bland små fonder, vilket troligen främst beror på att deras förvaltare inser att de måste avvika för att ha en chans att synas och locka fler kunder. De största fondföretagen har tvärtom ett starkt intresse att ligga kvar ”mitt i klungan” eftersom de som har stor marknadsandel förlorar mycket mer på besvikna kunder, än de tjänar på att kunna locka lite fler av de rörliga kunderna om förvaltning prickar rätt och är bäst ett enskilt år.


Därmed är man tillbaka till samma typ av urvalsprocess som när man väljer att anlita andra typer av experter (hantverkare, jurister, konsulter). Erfarenhet är väldigt viktigt och det är avgörande att noga kontrollera deras tidigare prestationer.


Xförvaltare Xstjärnförvaltare

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar