Spela inte med pensionen på börsen

Tidigt uttag av pension i spekulationssyfte ökar dina risker på två sätt. Pensionsmyndigheten gör rätt som avråder. Och även de som kanske tjänar på snabbare uttag behöver råd som tar hänsyn till individuella faktorer.

Jonas Lindmark 2017-01-20 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

Många av de som spekulerar genom att börja ta ut pension för tidigt förstår inte de långsiktiga konsekvenserna, varnade Pensionsmyndigheten igår vid en pressträff.


Orsaken till problemen är möjligheten att fortsätta jobba men ändå ta ut pension. 24 procent av de som tar ut statlig pension från 61 års ålder har fortsatt att jobba och sparar undan de extra pengarna, visar en pilotstudie där Pensionsmyndigheten frågat 300 pensionstagare.


Bakgrunden är att försäkringsmäklare och andra säljare tar kontakt med människor som är kring 60 år gamla. Företag med namn som Svenska Pensionsgruppen, Pensionsrådgivarna och Svenska Pensionstjänst bjuder in till informationsmöten. Där ger de argument för att börja ta ut den statliga pensionen redan från 61 års ålder, men fortsätta jobba fram till 65 och sätta in pensionsutbetalningarna i ett fondsparande.


Ett argument som lockar många är att om de skulle råka dö snart så ger tidigt uttag mer pengar kvar till de efterlevande (vilket dock ofta går att lösa billigare och bättre med en livförsäkring). Ett annat vanligt säljargument är hög historisk avkastning från aktiefonder de senaste 5 åren.


Ökar 2 risker


Det avgörande argumentet mot att spekulera genom att försöka nå hög avkastning på tidigt uttagen pension är att det i onödan ökar två risker. Dels tar du en extra risk att aktiemarknaden faller brant strax innan du går i pension, så att pensionen krymper. Men framför allt blir effekten att du får lägre pension per månad under resten av livet, så du riskerar att leva ett stort antal år med lägre pension och därmed en klart lägre sammanlagd pension.


Även om du lever lika länge som genomsnittet efter 65, ytterligare 21 år enligt SCB, så krävs det enligt Pensionsmyndighetens kalkyl att sparandet når en snittavkastning på minst 7 procent per år efter avgifter för att tidiga uttag ska ge mer totalt sett. Men aktiemarknaden är idag högt värderad och räntorna från placeringar med låg risk mycket lägre än 7 procent, vilket ger stor risk att snittavkastningen i ett fondsparande framöver blir lägre än 7 procent, särskilt eftersom det mot slutet av spartiden är viktigt att sänka risktagandet.


Andra argument mot


Det finns även andra mer individuella argument mot. Om du idag är fullt frisk, inte röker och har föräldrar som har levt till hög ålder, då verkar det troligt att du kommer att leva längre än genomsnittet och i så fall är det bättre att börja ta ut pensionen senare och därmed få en högre pension per månad.


Om du har så pass hög arbetsinkomst att den tillsammans med din statliga pension ger en månadslön över cirka 40.000 kronor per månad, då dras även statlig skatt på pensionen vid tidiga uttag. Men nästan alla pensionärer betalar bara kommunalskatt och utan statlig skatt blir cirka 40 procent mer av pensionen kvar efter skatt. Även andra negativa effekter finns, till exempel gör den tidiga pensionen att A-kassan minskar om du blir arbetslös.


Dessutom är de sparprodukter som säljarna föreslår ofta onödigt dyra. Kostnaderna för en normalinkomsttagare kan enligt Pensionsmyndigheten bli över 50.000 kronor totalt och detta bidrar till att det krävs ännu högre avkastning innan avgifterna för att spekulationen ska löna sig.


Argument för


Fast visst finns även individuella argument för att börja ta ut pensionen redan från 61 även om du fortsätter jobba några år till. Ett är om du har permanent svag hälsa och kanske redan har haft din första hjärtattack, då gör kortare förväntad livslängd att tidiga uttag av pension troligen ger mer pengar totalt.


Ett annat argument för är om din pension kommer att bli så låg att den vid uttag från 65 års ålder är nära gränsen för bostadstillägg (för ensamstående om den samlade månadsinkomsten är lägre än 14.000 kronor). I så fall betyder en lägre statlig pension per månad att du troligen kommer att få mer i bostadstillägg. Bidragsreglerna tar hänsyn till finansiella tillgångar över 100.000 kronor, men inte till exempel om du strax innan du slutade arbeta köpte en ny bil. Tänk dock på att reglerna för bidrag plötsligt kan ändras.


Normalt fel


Men Pensionsmyndigheten varnar alltså att det normalt är fel att spekulera med pensionen. Jag håller med, en av de största riskerna i vårt liv är just att vi inte vet hur länge vi kommer att leva och därmed inte hur mycket pengar vi kommer att behöva för ett drägligt liv under de år när vi blivit så gamla att vi inte orkar arbeta. Det är väldigt stor skillnad på att dö vid 80 eller 95, för det är 15 år extra då vi behöver tillräckligt med pensions varje månad. 180 utbetalningar av pension som vi inte vet om de behövs.


Om du är omkring 60 år och får ett erbjudande av en säljare att börja ta ut pension medan du jobbar, så ta först kontakt med Pensionsmyndigheten och be om hjälp att ta reda på vilka effekter uttag av pension redan från 61 års ålder skulle ge för just dig.


Xpensioneringsplan Xpensionssparande Xrådgivare

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar