Enklare och billigare premiepension

Jonas Lindmark 2005-10-27 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn
I dag lämnar den särskilda utredaren Karl-Olof Hammarkvist betänkandet "Svårnavigerat? Premiepensionssparande på rätt kurs" till kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg. De viktigaste förslagen är följande: (1) PPM bör utveckla tjänster som gör det enklare för pensionsspararna att förvalta och följa upp sin premiepension. (2) Premiepensionen kan bli ännu billigare genom att PPM ser över modellen för att kräva rabatt från fondbolagen samt inför avgifter som fondbolagen får betala till pensionsspararna. (3) Ingen fond i sig kan betraktas som onödig, med det finns fonder i systemet som inte fyller någon funktion eftersom de inte efterfrågas av pensionsspararna, så utbudet kan därför reduceras till omkring 100 till 200 fonder. (4) Premiesparfonden föreslås bli en familj av gener

ationsfonder, så att risknivån trappas ned i takt med pensionsspararens ålder. Premiesparfonden öppnas upp för aktiva val och Premievalsfonden kan därmed läggas ned. (5) Nuvarande ordning med två myndigheter för ålderspensionen innebär att pensionsspararna inte får den service som de betalar för, därför bör en självständig och separat pensionsmyndighet bildas. Hela presskonferensen finns som webbutsändning att se i efterhand på regeringens hemsida (länk till vänster).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar