Finansinspektionen i indexvurpa

Jonas Lindmark 2008-01-05 | 8:10
Facebook Twitter LinkedIn
Kritiken av Finansinspektionens beslut att förbjuda jämförelseindex i vanliga aktiefonders faktablad fortsätter i Dagens Industri. Karin Svensson, som kritiskt granskat fondbolagen i över 10 år, påpekar att utan en jämförelse med index är blir informationen om avkastning 5 och 10 år bakåt faktiskt helt irrelevant, för då kan spararna lätt få uppfattningen att en Indienfond varit och kommer att bli

bättre än en Globalfond även i framtiden. Hon varnar också att utan indexjämförelsen finns risken att fondspararen väljer en av de sämsta fonderna, som inte klarat index, vilket spelar storbankernas fondbolag rätt i händerna. En paradox i sammanhanget är att Sverige internationellt fått beröm för sina korta och koncisa fondfaktablad - varav de flesta fram tills nu innehållit jämförelseindex.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar