FI tar finansbranschen i örat

Jonas Lindmark 2008-04-03 | 8:33
Facebook Twitter LinkedIn
Aktieobligationer är komplicerade produkter eftersom de innehåller optioner, vilket betyder att bankerna enligt en lag som kom i höstas måste göra en prövning för att se om produkten passar kunden och om den förstår vad det är den köper. Detta har Finansinspektionen (FI) påpekat i ett skarpt formulerat brev till branschorganisationen Fondhandlareföreningen, skriver DN. Den totala volymen har dubbl

at de senaste två åren till 160 miljarder kronor (en tiondel av fondsparandet) och de som sålde mest 2007 var Handelsbanken, Swedbank, Nordea och EFG. I branschen har funnits olika syn på hur svåra aktieobligationer är attt förstå, Handelsbanken har klassat de som säljs brett som okomplicerade, medan Danske Bank resonerat tvärt om: "Vi ser det som en komplicerad produkt och då måste man gå igenom mer information till kunden" säger Anna Nordh, värdepappersjurist på Danske Bank, till DN.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar