Rädda premiepensionssystemet

Jonas Lindmark 2009-11-06 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

PPM:s nya IT-system 2K kan med rätt utformning snarare vara lösningen på problemet att PPM-rådgivare skapar stora flöden, skriver Fondbolagens Förening i ett pressmeddelande, men påpekar att branschen delar Lars-Erik Forsgårdh och Bengt Rydéns oro. Stora kortsiktiga flöden mellan fonder kan om inget görs leda till en kollaps för hela premiepensionssystemet. PPM-rådgivarna har gemensamt att de på ett enkelt sätt tjänar stora pengar på spararnas rädsla för att fatta egna beslut, så en bättre lösning på pensionsspararnas önskemål om hjälp med val av fonder till premiepensionen är att alla hjälps åt att förbättra information och stöd till spararna så att de kan göra ett val på egen hand.
Föreningen är kritisk till att fonder som inte klarar stora massbyten plockas bort från PPM: ”Det är

helt upp och nedvänt om de fonder som passar bäst för långsiktigt sparande ska tas bort från premiepensionssystemet för att passa för dessa förvaltarbolags kortsiktiga massbyten” säger förenings VD Pia Nilsson.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar