PPM-rådgivningen ett hot mot hela pensionssystemet

Jonas Lindmark 2009-11-06 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

PPM bygger ett nytt IT-system kallat 2K där rådgivningsföretag och storbanker bekvämt kan suga de tvångssparande svenskarna på pensionspengar, skriver Aktiefrämjandets ordförande Lars-Erik Forsgårdh och förre börschefen Bengt Rydén på DN Debatt. Utbudet på 800 fonder är svårt att överblicka och det blir allt vanligare med telefonförsäljning för att övertyga passiva individer att de behöver rådgivningstjänster. Om alla svenskar köper PPM-rådgivning skulle pensionsspararna dräneras på 3 miljarder kronor varje år, med negativa effekter för alla utom för rådgivarna och bankerna, påstår Forsgårdh och Rydén.

[det är rimligt att rådgivarna med sina fondval i snitt lyckas lika bra/dåligt som förvaltare av fond-i-fond, vilket betyder att de inte tillför kollektivet pensionssparare någon

extra nytta. Bara en onödig extra kostnad. –JL]

Läs mer: DN Debatt

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar