Goda råd till Sveriges blivande pensionärer

Jonas Lindmark 2010-01-04 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

126.000 människor i Sverige fyller 65 under år 2010 och många av dessa väljer att bli pensionärer. AMFs trygghetsekonom Anna Allerstrand ger i ett pressmeddelande 5 tips: (1) För att få ut allmän pension ska man skicka in en ansökan till försäkringskassan. Man väljer när man vill gå i pension, om man vill ta ut hel eller bara en del av pensionen, om man vill teckna efterlevandeskydd och om man vill föra över de pengar man har i premiepensionen till en traditionell försäkring. (2) Den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension, kan du ta ut från 61 års ålder. Man kan dock vänta så länge man vill, någon bortre gräns finns inte. Det går bra att göra uppehåll i betalningarna och det finns inte något som hindrar att man arbetar samtidigt som man tar ut pension. (3) Tj

änstepension och privata pensionsförsäkringar kan man ofta ta ut redan från 55 år och sedan under en följd av år, dock minst fem. Ta reda på vad som gäller för ditt pensionssparande och vänd dig till din förvaltare för information. (4) Ta reda på om du har innestående semesterdagar när du slutar på ditt jobb så att du får ersättning för dessa. (5) Ta för vana att fråga om rabatt på allt från resor och inträden till försäkringar och tidningsabonnemang.

Läs mer: AMF Pension

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar