Etiska fonder saknar makt

Jonas Lindmark 2010-08-05 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Världens sex största privata oljebolag tjänade under 2009 tillsammans nästan 900 miljarder kronor och SvD Näringsliv påpekar att etiska fonder inte klarar att hindra dem att utvinna den kanadensiska oljesanden, som rymmer världens näst största oljereserv. En grupp ägare i norska Statoil, däribland de svenska etiska förvaltarna KPA, SPP och Sjunde AP-fonden, föreslog på bolagsstämman att Statoil skulle lämna Kanada helt och hållet. Men 98 procent av ägarna röstade mot förslaget. Näringslivs slutsats är att möjligheten för etiska fonder att påverka den mycket lönsamma oljeindustrin tycks vara mycket begränsad.
[och om de etiska fonderna inte klarar att förändra verksamheten i en bransch med goda marginaler, då har de rimligen ännu svårare att påverka företag som är hårdare pressade av

konkurrenterna. Det som har effekt är lagstiftning eller något annat som gör verksamheten uppenbart olönsam. -JL]

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar