Fortsatt intresse för blandfonder i november

Jonas Lindmark 2010-12-10 | 10:31
Facebook Twitter LinkedIn

I november var insättningarna i fonder nästan exakt lika stora som uttagen, så totalt sett skedde inget nettosparande, visar månadsstatistiken från Fondbolagens Förening. Bland fondtyperna fick blandfonder ett fortsatt nettoinflöde på 1,6 miljarder kronor och i aktiefonder nettosparades 0,5 miljarder kronor. Fondspararna gjorde däremot nettouttag från penningmarknadsfonder (korta räntefonder) på motsvarande 2,6 miljarder. Bland aktiefonder var nettoinsättningarna störst i breda Asienfonder och Nordamerikafonder, 0,9 och 0,8 miljarder, men även globalfonder och Sverigefonder var populära investeringsalternativ under månaden. Mer specialiserade fonder som Indienfonder och branschfonder fick uttag på 0,5 och 1,2 miljarder kronor netto.

Notera att sparandet brutto fortsätter att vara

störst in i kategorierna Sverigefonder (8,2 miljarder under november) och globalfonder (7,8 miljarder) och totalt fick aktiefonder insättningar brutto på 33 miljarder under november medan insättningarna brutto i blandfonder bara var 6 miljarder kronor.

[fokus i media på nettoflöden beror på att fondbranschen tävlar om att vinna marknadsandelar via nettoflödet. Men det blir en dum analys när "experter" som Claes Hemberg på Avanza uttalar sig om svenskarnas sparande baserat på nettoflöden, utan hänsyn till att t ex det till stor del fortfarande är yngre som sätter in stora belopp varje månad i aktiefonder, medan pensionärer tar ut pengar ur aktiefonder. -JL]

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar