Direktsparandet i fonder bara 28 procent

Jonas Lindmark 2011-02-04 | 15:35
Facebook Twitter LinkedIn

Hushållens direktsparande i fonder är nu lite mindre än sparandet via fondförsäkringar och IPS. Den samlade fondförmögenheten i Sverige var 1928 miljarder kronor vid årsskiftet och av detta var 28 procent direktsparande, medan 26 procent var fondförsäkringar (till stor del fackligt beslutad tjänstepension) och 3 procent det frivilliga pensionssparandet IPS, visar kvartalsstatistiken från Fondbolagens Förening. Den statliga premiepensionen via Pensionsmyndigheten (PPM) stod vid årsskiftet för 21 procent av det totala svenska sparandet hos föreningens medlemmar.
En viktig förklaring till att andelen som är direktsparande har minskat de senaste åren är att uttagen av gammalt sparande i aktiefonder är större än insättningarna, medan pensionssparandet i fonder inte har pågått lika länge,

så uttagen till pension ur fonder är ännu så länge små. Av det totala nettosparandet i fonder på 75 miljarder kronor under år 2010 stod fondförsäkringar (24 mrd), PPM (22 mrd) och svenska företag (19 mrd) för merparten, medan hushållen som grupp gjorde uttag på 1 miljard kronor netto under året.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar