Rovdrift på pensionssparare

Jonas Lindmark 2011-03-29 | 15:43
Facebook Twitter LinkedIn

Fem av sex sparare är dåligt insatta i vilken avgift som faktiskt tas ut på deras tjänstepension, enligt en undersökning bekostad av Alecta (1031 slumpvis utvalda personer 25–50 år svarade i januari 2011 på en mejlenkät från United Minds). Ännu fler har svårt att överblicka vad avgiften innebär över tid, trots att effekten är väldigt stor vid långsiktigt pensionssparande: Vid 3,5 procent avgift per år, som kan vara den totala belastningen vid till exempel fond-i-fond i en fondförsäkring, så försvinner hälften enligt Alectas beräkningar. Grundproblemet är ett ojämlikt förhållande mellan köpare och säljare på pensionsspararmarknaden. Även för en normal sjuksköterska är skillnaden i summa avgift hos de två basalternativen 210.000 kronor efter 40 år.

"Det konsumentpolitiska problemet

stannar inte vid avgiftsdjungeln. Dessutom påverkas i slutändan utbetalningarnas storlek av de enskilda företagens livslängdsantaganden – som inte heller redovisas. Det innebär att två personer med samma storlek på sitt pensionskapital i samband med pensioneringen kan få helt olika pension" berättade Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta, vid ett seminarium för beslutsfattare, experter i pensionsfrågan och journalister.

Läs mer: Alecta

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar