Miss gav miljonsmäll i soffliggarfonden

Jonas Lindmark 2011-05-05 | 15:03
Facebook Twitter LinkedIn

En av delarna i den aktiva förvaltningen hos Sjunde AP-fonden som förvaltar åt ”soffliggarna” i PPM gav förluster på 259 miljoner kronor under de sista sju månaderna förra året, skriver DN. Tidningen kritiserar att information om detta resultat av ”alfa-förvaltning” inte finns med i fondbolagets årsredovisning. Den renodlat aktiva förvaltning kallad ”alfa” som misslyckades under hösten gav ett positivt bidrag under både 2008 och 2009 och den dynamiska hävstången kompenserade med ett större överskott under 2010, säger Svante Linder på AP7 till DN: ”Vi menar att det är den totala siffran för förvaltningen som är viktig för spararna och vi har skrivit att nettot är plus.”

[DN glömmer att nämna i artikeln att Sjunde AP-fonden vid början av år 2010 förvaltade 92,2 miljarder kronor, s

å avkastningen på 14,8 procent under helåret motsvarar en värdeökning hos det ingående kapitalet på 13646 miljoner kronor. Förlusten på 259 miljoner är bara 0,28 procent av förvaltat kapital vid årets början och det är ovanligt att fondbolag berättar om så små källor till underavkastning. –JL]

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar