3 av 4 pensionssparare förlorar skattemässigt

Jonas Lindmark 2011-06-20 | 19:26
Facebook Twitter LinkedIn

Av de 2045.000 personer som har fått avdrag för privat pensionssparande förra året så är det 1548.000 som har en inkomst som ligger under brytpunkten för statlig skatt, visar siffror som Skatteverket har tagit fram åt tidningen Riksdag&Departement. Det betyder att 3 av 4 troligen tvingas betala mer i skatt för att ta ut 500 kronor extra i månaden som pensionär, än de får i minskad skatt när de pensionssparar samma summa. Den som tar ut sitt pensionssparande före 65-årsdagen gör en ännu sämre affär. Orsaken till att pensionssparande inte är särskilt lönsamt för en normalinkomsttagare är jobbskatteavdraget, som de senaste åren stegvis har sänkt skatten på arbetsinkomster jämfört med andra inkomster.
Avdraget för pensionssparande är max 12.000 kronor per år för löntagare och pengarna k

an tas ut från 55 års ålder. Brytpunkten för statlig skatt ligger i år vid en årsinkomst på 395.600 kronor, vilket motsvarar 32.966 kronor per månad.

[detta är ett gammalt problem, som har förvärrats. Huvudorsaken till att så många normalinkomsttagare väljer en dålig skattemässig lösning är att banker och försäkringsbolag tjänar mer om de kan låsa in spararna och därför fokuserar de på att sälja bundet pensionssparande. Ett skäl att människor accepterar att betala mer skatt är att de anser att de inte klarar att att motstå frestelsen att spendera pengarna om de inte är inlåsta till 55 års ålder. -JL]

Läs mer: Riksdag & Departement

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar