74 nya svenska fonder första halvåret 2013

Jonas Lindmark 2013-07-18 | 12:15
Facebook Twitter LinkedIn

Trenden att de svenska fondbolagen startar fler nya fonder håller i sig. Under första halvåret i år har 74 nya fondklasser registrerade i Sverige lagts till i Morningstars databas, jämfört med 61 under första halvåret förra året, bara 8 under första halvåret 2011 och 15 under första halvåret 2010. Förklaringen till ökningen är delvis nya regler som trädde i kraft förra året som gör det möjligt att starta flera fondklasser av samma fond, med samma innehav men olika regler för bland annat utdelningar.

Av de 74 fondklasser som startat hittills i år är 32 helt nya fonder och 42 är extra fondklasser som är del av en äldre fond. De fondbolag som startat flest helt nya fonder i år är IKC med sex nya fonder och Cicero, Mobilis, Skandia och Tundra med vardera tre nya fonder. De fondbolag

som startat flest extra fondklasser är SEB med elva utdelande fondklasser och Danske Invest med tio utdelande fondklasser.

Notera att även nedläggningarna av svenska fonder har ökat kraftigt, från drygt 20 per år för några år sedan till 81 nedlagda fondklasser under den senaste tolvmånadsperioden (se "Allt fler svenska fonder läggs ned", länk ovan till höger).

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar