5 PPM-fonder får högsta betyg av Morningstar

Jonas Lindmark 2013-09-12 | 13:31
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar har numera två separata system för att betygsätta fonder. Mest heltäckande är Morningstar Rating som är en kvantitativ jämförelse av historiska resultat under 3, 5 och 10 år jämfört med andra fonder i samma kategori. Till exempel har 662 av de 842 PPM-fonder som just nu är valbara hos Pensionsmyndigheten fått Morningstar Rating per 31 augusti. Av dessa är det 60 som har högsta betyg fem stjärnor och 33 som har lägsta betyg en stjärna.


Sedan några år finns även Morningstar Analyst Rating som är en mer framåtblickande utvärdering baserad på en kvalitativ bedömning och separata fondanalyser som publiceras om de enskilda fonderna. Just nu har 109 PPM-fonder denna typ av fondbetyg och 5 av dessa har högsta betyg ”Gold”: Allianz Europe Small Cap, BGF Global Allocation, BGF World Gold, BGF World Mining och Skagen Kon-Tiki.


Notera att vi ännu inte har börjat göra Morningstar Analyst Rating av fonder som enbart säljs i Sverige. De enda tre svenskregistrerade fonder som har denna typ av fondbetyg är därför East Capital Ryssland (Silver), East Capital Turkiet (Neutral) och East Capital Östeuropa (Silver).

Läs mer: Morningstar Research

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar