Guld, Indien och Turkiet ger extrem risk

Jonas Lindmark 2013-12-05 | 16:01
Facebook Twitter LinkedIn

Förr var Rysslandsfonder det klassiska exemplet på extrem högrisk, eftersom de svängde mest upp eller ned när aktiemarknaden påverkades av nyheter. Men de senaste tre åren har andra typer av aktiefonder visat sig ännu mer riskabla. I Morningstars fondsökning på vy ”Risk” finns en översikt av standardavvikelsen för fondernas kursutveckling beräknad både 1, 3, 5 och 10 år bakåt. Under de två längsta tidsperioderna är det fortfarande främst Rysslandsfonder som svängt brant, eftersom både den branta uppgången 2005, det extrema raset hösten 2008 och den tvära återhämtningen 2009 finns med under 10-årsperioden.

Men dessa händelser ingår inte längre i 3-årsberäkningen och sedan november 2010 är det istället guldfonder, Turkietfonder och Indienfonder som har störst standardavvikelse.

Detsamma gäller de senaste 12 månaderna, då Moskvabörsen har varit hyfsat stabil med bara hälften så hög standardavvikelse som Indienfonder och Turkietfonder. Guldfonderna i kategorin ”Branschfond, ädelmetaller” fortsätter att svänga mest även de senaste 12 månaderna.

Läs mer: Morningstar

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar