Privat pensionssparande ger ofta högre skatt

Jonas Lindmark 2013-12-18 | 14:19
Facebook Twitter LinkedIn

Fördelarna med avdragsgillt privat pensionssparande är svåra att bedöma, eftersom skatten när pension betalas ut tillsammans med minskat bostadstillägg ofta tar en större andel än avdragsrätten ger vid inbetalningen. Riksrevisionen har därför inlett en granskning av om den statliga informationen är tillräcklig och om bundet pensionssparande är fördelaktigt, som planeras att publiceras i maj 2014.
De som har hög marginalskatt idag kan få en subvention av staten, om de får en lägre marginalskatt på utbetalningarna, men detta gäller för mindre än 25 procent av de två miljoner svenskar som i år utnyttjar avdraget (max 12.000 kronor per år). Jobbskatteavdraget har dessutom medfört att den skatt som dras på pensioner är högre än värdet på avdragen under spartiden.

[ytterligare e

n nackdel är att kommunerna gradvis höjer kommunalskatten, en trend som troligen fortsätter när befolkningen åldras. Det bästa argumentet för att binda pengarna till efter 55 års ålder är att frestelsen att spendera sparkapitalet annars kan bli övermäktig. -JL]

Läs mer: Riksrevisionen

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar