Fondindex nu klart för 2013

Jonas Lindmark 2014-01-09 | 15:29
Facebook Twitter LinkedIn

Bioteknik är bästa fondkategori 2013, med en snittavkastning på 58,7 procent. Även kategorierna ”Tyskland små/medelstora bolag” och ”Storbritannien småbolag” steg över 40 procent. Bland de stora kategorierna med mycket pengar i var det USA-fonder, globalfonder och Europafonder som utvecklades bäst. Förlorare bland aktiefonder var kategorin ”Branschfond, ädelmetaller” som drabbades av att guldpriset föll tillbaka rejält förra året. Räntefonderna hängde inte alls med eftersom räntorna steg något, men de som köper räntepapper i euro tjänade på ändrade växelkurser.

Fördelen med fondindex är att de räknas med fördröjning, så att alla fondbolag hinner rapportera andelskurser per samma datum. Det ger rättvisa jämförelser. Dessutom är index placerade i en trädstruktur som gör att varje

fond kan jämföras med flera olika grupper fonder. En annan fördel är att bara fonder som marknadsförs i Sverige ingår. Du hittar fondindex under ”Verktyg” i menyn på Analys-delen av sajten.

Läs mer: Morningstar Fondindex

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar