Här är fonderna som gör störst klimatavtryck

Jonas Lindmark 2015-02-11 | 16:53
Facebook Twitter LinkedIn

Den ideella svenska organisationen Swedwatch har granskat några globalfonders innehav av aktier i börsföretag och publicerat en rapport med titeln "Blir guldet till sand?" som DN refererar. Swedwatch påstår att det finns ett orsakssamband mellan insättningar av sparande i aktiefonder och utsläpp av koldioxid.
Baserat på att fonderna äger olika aktier påstår Swedwatch att insättning av 100.000 kr i en fond genererar två ton koldioxidutsläpp per år, samma summa investerad i en annan fond genererar åtta ton årligen. Metoden för att beräkna fondernas ägande i fossilreserver bygger på organisationen Carbon Trackers data om kolinnehåll i outvunna reserver av kol, olja och gas för de 200 MSCI-listade företag som innehar de största depåerna av fossilt bränsle.

[detta är det DUMMA

STE om aktiefonder jag läst på länge. Swedwatch verkar inte alls förstå hur aktiemarknaden fungerar. Börsföretagen har normalt ett fast antal aktier och om en svensk pensionssparare via en aktiefond köper några aktier som någon annan pensionssparare säljer, så påverkas inte ägarbytet dessa 200 utländska börsföretags verksamhet ett enda dugg. Dessutom existerar de fossila reserverna oavsett vem som äger dem. -JL]

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar