FI kräver stopp för dolda indexfonder

Jonas Lindmark 2015-06-05 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

Finansinspektionen (FI) hotar fondbolagen med reglering om de inte stoppar de dolda indexfonderna, i ett tal till medlemmarna i Fondbolagens Förening. Fondbolag som i sina faktablad säger att en viss fond är aktivt förvaltad när den i själva verket följer ett index sysslar med falsk marknadsföring, anser FI.
"Det är inte förbjudet att ha dyra indexfonder, men det ska inte vara dolt. Det ska framgå att det är en dyr indexfond" säger FI:s vikarierande generaldirektör Martin Noréus till DN.

Redan för två veckor sedan beslutade Fondbolagens Förening om tre åtgärder för att förbättra informationen kring aktiefondernas aktivitetsgrad: (1) Jämförelseindex ska redovisas i fondens faktablad, när det finns ett relevant sådant. (2) Nyckeltalet active share ska redovisas för aktiefond

er i fondens årsberättelse där så är möjligt och föreningen har bestämt hur nyckeltalet ska beräknas så att det blir enhetligt. (3) Ett tydligare krav på fondbolags styrelser införs i föreningens ”Kod för fondbolag” när det gäller uppföljning av att målsättning, riskprofil, aktivitetsnivå och avkastning står i överensstämmelse med informationen om fonden.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar