Experter dömer ut Söderbergs fondavgift

Jonas Lindmark 2016-02-19 | 13:08
Facebook Twitter LinkedIn

Flera fondexperter har reagerat på den höga avgiften i Söderberg & Partners fond Trygghet 75, skriver SvD. Efter 40 år betyder 2,4 procent per år att minst lika mycket har gått förlorat på grund av avgifterna som spararen får behålla.
Så dyra fonder lämpar sig inte för pensionssparande säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten: "Vi brukar säga att en avgift på 0,4 procent är en bra nivå för ett långsiktigt sparande".

Grundproblemet är pensionsrådgivarnas provisioner, som gör att de tjänar mer pengar ju dyrare produkt de lyckas övertala spararen att välja, säger Jakob König, finansexpert på konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter till Svenska Dagbladet:
"Den här branschen drar till sig en hel del lycksökare som tjänar stora pengar på pensionss

pararens underläge. Man kan fråga sig varför spararna ens valt att spara i dåliga produkter och svaret är att de rekommenderats av personer som kallar sig för rådgivare men som i själva verket tjänar pengar genom samma upplägg som säljare."

Läs mer: SvD Näringsliv

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar