Seniorlån fortsatt dyr affär för pensionärer

Jonas Lindmark 2016-04-21 | 15:59
Facebook Twitter LinkedIn

Äldre person kan frigöra en del av det sparkapital som finns bundet om de äger sin bostad, vilket brukar kallas seniorlån och kan bli mycket dyrare än ett vanligt bolån. Att först amortera ned bolån och sedan försöka få loss sparkapitalet kan bli en dålig affär, för räntan är ofta flera procentenheter högre än vanliga banklån och kostnaden för ett lån på 500.000 kronor kan bli 200.000 kronor högre på bara tio år enligt rapporten "Seniorlån 2016" från Pensionsmyndigheten.

"Vi kan konstatera att efter vår förra genomgång har antalet aktörer som erbjuder den här typen av tjänster minskat, till att nu bestå av två långivare. Men fakta kvarstår att de lösningar som finns på marknaden fortfarande är väldigt dyra för konsumenten. Du riskerar helt enkelt att förlora mycket på att ta et

t seniorlån jämfört med ett vanligt banklån. Det många missar är också att seniorlånet kan minska ett eventuellt bostadstillägg" säger Bengt Norrby på Pensionsmyndigheten.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar