Lätt vara dålig i unken bransch

Jonas Lindmark 2016-07-06 | 20:42
Facebook Twitter LinkedIn

Ett tak för avgifter inom alla tjänstepensionslösningar vore det bästa för spararen, skriver SvD Näringsliv, men påpekar att då krävs att arbetsgivarna tar ett större ansvar för sina anställdas pensioner. Både avgifter och historisk avkastning behöver kontrolleras. PPM har avgiftstak och den kollektivavtalade tjänstepensionen kräver också rabatter på förvaltningsavgifterna genom upphandlingar, men utanför kollektivavtalen är kontrollen av avgifterna sämre.

Problemet är extra aktuellt denna veckan eftersom Konsumentverket har offentliggjort ett beslut att Söderberg & Partners marknadsföring av fonder som används för tjänstepensionssparande strider mot god marknadsföringssed. Försäkringsmäklarens fonder med "Trygghet" i namnet har i några fall årlig avgift över 2 procent, vilket

med en spartid på 30 år skulle innebära att mer än hälften av det möjliga pensionskapitalet går förlorat på grund av de höga avgifterna.

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar