Nu ska hållbara fonder få märkas med Svanen

Jonas Lindmark 2016-07-31 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

Miljömärkning Sverige arbetar med att ta fram en Svanenmärkning av fonder, skriver DN. En förstudie har letat efter kriterierna som ska styra om en fond godkänns baserat på om förvaltningen fokuserar på uteslutning av kritiserade börsbolag, urval av bolag som agerar bäst eller försöker påverka bolag. Svanen kommer inte att gälla enbart miljöaspekter utan även vilket socialt ansvar bolagen tar som ägare:

"Vi ska miljömärka ett arbetssätt och får sätta ett baskrav på de olika strategierna. Sedan måste fonden klara fler krav inom minst en av dem. Så det kommer att kunna finnas Svanenmärkta fonder med olika inriktning" säger Ragnar Unge som är VD för Miljömärkning Sverige.
Fondbolagen kommer att få ansöka om att få sina fonder Svanenmärkta. Om de blir godkända skriver de ett a

vtal med Miljömärkning Sverige om de kriterier de måste följa. Därefter ska en kontrollfunktion granska om fondbolagen följer avtalet.

Läs mer: Dagens Nyheter

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar