Avgiftsänkning skulle spara 22 miljarder

Jonas Lindmark 2016-10-24 | 11:09
Facebook Twitter LinkedIn

Om hela den svenska fondmarknaden tvingades betala samma avgiftrabatt tillbaka till spararna som nu sker till Pensionsmyndigheten så skulle svenskarna tjäna 22 miljarder kronor per år. Beräkningen bygger på att den genomsnittliga rabatten i PPM är 67 procent, att den svenska fondförmögenheten är 2261 miljarder kronor exklusive PPM, att bruttoavgiften i aktiefonder är i snitt 1,7 procent per år, i blandfonder 1,47 procent och i räntefonder 1 procent.

[notera att Pensionsmyndigheten även har kostnader för att administrera fondsparandet, ungefär 600 miljoner kronor per år, som tas från rabatterna. Och även till exempel Collectum kräver redan rabatter, Men framför allt skulle fondbolagen få lönsamhetsproblem, konsekvensen av ett tvång att ge 67 procent rabatt till alla är att de f

lesta fondbolag skulle sluta acceptera privatpersoner som kunder eller helt upphöra med verksamheten. -JL]

Läs mer: Dagens Industri

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar