Nu skapas ISK även i Norge

Jonas Lindmark 2017-06-01 | 13:04
Facebook Twitter LinkedIn

Bankerna i Norge lanserar under sommaren ett nytt förmånligt sätt att spara i aktier och aktiefonder som liknar det svenska investeringssparkontot (ISK). Beslutet att tillåta aksjesparekonton (ASK) ingår i norska statens budget för 2017 och finansdepartementet i Oslo tog emot remissvar fram till 12 maj.

De främsta likheterna med svenska ISK är att det går att byta aktier och fonder utan skatt, samt även flytta kontot till ett annat sparinstitut skattefritt. En tydlig fördel jämfört med svenska ISK är att under första året kommer norska sparare att få flytta sitt nuvarande aktiesparande till ett ASK helt utan skatt. Uttag av de pengar som har investerats blir också utan skatt, så länge eventuella reavinsterna finns kvar på kontot beskattas de inte.

Beskattningen i Norge

ser dock ut att bli klart annorlunda än i svenska ISK, som har en schablonskatt som tas ut varje år. Sparandet på det nya norska ASK kommer enligt det som hittills har blivit offentligt att beskattas enbart när reavinster lämnar kontot och då troligen med samma procentsats som belastar vanliga reavinster i Norge, som är 29,8% under 2017.

Läs mer: Norges regering

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar