41% av nysparandet i fonder via ISK

Jonas Lindmark 2017-08-08 | 16:56
Facebook Twitter LinkedIn

Under första halvåret 2017 valde de svenska fondspararna främst att spara i fonder via investeringssparkonto (ISK), 25 miljarder av det totala nettosparandet på 61 miljarder kronor kom via ISK enligt Fondbolagens Förenings kvartalsstatistik. Hushållen nettosparade också i fonder via fondförsäkring, 18 miljarder, medan hushållen nettosålde fonder för 13 miljarder från direktsparandet.

Per 30 juni ägdes 27 procent av den svenska fondförmögenheten som är med i statistiken av hushållens sparande till premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM). Fondsparande via ISK utgjorde nästan 8 procent av den totala fondförmögenheten medan hushållens direktsparande var 13 procent av fondandelar värda sammanlagt 3740 miljarder kronor.

ISK lanserades i januari 2012 och ger samma typ a

v skattefördel som kapitalförsäkringar, med en låg årlig schablonskatt, plus att ISK normalt är avgiftsfritt och billigt att flytta till en annan mellanhand. Nackdelen är att skatten dras varje år även om fondsparandet har minskat i värde.

Läs mer: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar