Högre avgifter för nya svenska sparfavoriten

Jonas Lindmark 2017-09-04 | 19:38
Facebook Twitter LinkedIn

Blandfonderna blir allt dyrare. De som startade för mer än fem år sedan kostar i snitt 1,31 procent i årlig avgift. Men de svenska blandfonder som är yngre än fem år gamla kostar i snitt hela 1,85 procent per år. Många av de dyra nykomlingarna är fond-i-fond som lanserades när PPM stoppade massbyten.
Samtidigt har sparandet ökat snabbt. I dag har svenskarna 940 miljarder kronor i blandfonder, att jämföra med 540 miljarder kronor för bara fem år sedan. Rekordåret var 2015, då 77 av 84 miljarder kronor netto av det svenska fondsparandet placerades i blandfonder. "Blandfonders ökade popularitet beror till stor del på att de används av rådgivare, som fått ökade krav på sig att dokumentera och följa upp rådgivningen. Blandfonden gör denna uppföljning betydligt lättare, än om rådgivning

smötet resulterat i tio olika typer av fonder med tio olika placeringsinriktningar" säger Fredrik Nordström, VD för Fondbolagens förening..

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar