En HQ-kommission måste ta ett större grepp

Jonas Lindmark 2018-02-19 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

Finansinspektionen (FI) saknade tillräcklig grund för att dra in tillståndet för HQ Bank i augusti 2010 och regeringen måste tillsätta en oberoende HQ-kommission för att ge svar på de avgörande frågorna, skriver Dan Brännström, generalsekreterare i revisorernas organisation FAR, på SvD Näringslivs debattsida.

Tydliga skillnader i bedömningar finns. De båda tingsrättsdomarna rörande HQ (brottmålet i juni 2016, civilmålet i december 2017) beskriver situationen på olika sätt. Revisorsnämnden (numera Revisorsinspektionen) fann att revisorn hade fog för slutsatsen att tradingportföljen redovisades till verkligt värde inom ramarna för redovisningsstandarden IAS 39. Men FI ansåg att bristerna var så stora, inte minst beträffande värderingen av tradingportföljen, att tillståndet för b

anken drogs in.

Läs mer: Svenska Dagbladet

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar