Ny vägledning om eget sparande till pension

Jonas Lindmark 2018-03-01 | 10:49
Facebook Twitter LinkedIn

En ny broschyr på 16 sidor från Pensionsmyndigheten ger vägledning både till dig som funderar på om du behöver ett eget sparande till pensionen och till dig som bestämt dig för att spara själv. Fokus är i första hand på att informera om hur mycket pensionen höjs per månad genom att arbeta längre och gå i pension vid högre ålder, jämfört med effekten av att spara extra privat.

Ett exempel i broschyren visar att för dig som arbetar heltid, har en genomsnittlig lön på 33.000 kronor per månad och kan jobba ett år till, så betyder pension vid 66 jämfört med 65 års ålder cirka 2.300 kronor mer i pension före skatt per månad resten av livet. För att få samma belopp i pension före skatt under resten av livet från ett eget sparande behövs ett månadssparande på cirka 620 kronor per månad

i 30 år, cirka 1.600 kronor per månad i 20 år eller 3.900 kronor per månad i 10 år.

Broschyren innehåller också en genomgång av sparformerna investeringssparkonto (ISK), kapitalförsäkring, direktsparande, sparkonto, amorteringar, löneväxling, individuellt pensionssparande (IPS) och privat pensionsförsäkring. För varje sparform anges ett antal fördelar och nackdelar. Broschyren avslutas med en kort genomgång av placeringsalternativen fonder och traditionell försäkring.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar