Många fonder handlas inte 4 juli

Jonas Lindmark 2018-07-04 | 9:26
Facebook Twitter LinkedIn

Den amerikanska nationaldagen 4 juli, "Independence Day", betyder att aktiebörserna i New York är stängda, liksom de flesta andra handelsplatser för finansiella instrument i USA. Det påverkar även handeln med fondandelar i Sverige, eftersom de flesta fondbolag har regeln att minst 50 procent av fondens innehav måste ha ett aktuellt marknadspris för att andelskursen (NAV) ska kunna beräknas. Inte bara USA-fonder utan även många globalfonder och flera sorters branschfonder investerar mer än 50 procent i USA och kommer därför inte att handlas den 4 juli.

Transaktioner i berörda fonder som registrerats efter bryttiden tisdag 3 juli 2018 kommer därför att genomföras till de andelskurser som beräknas torsdag 5 juli. Anledningen till att handeln fördröjs är principen att fondhandel sk

a ske till okänd kurs, som beror på att spekulanter annars skulle kunna göra säkra vinster på de långsiktiga fondspararnas bekostnad.

Läs mer: New York Stock Exchange

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar