Falcon betalar tillbaka ytterligare 80 mkr

Jonas Lindmark 2018-07-27 | 11:23
Facebook Twitter LinkedIn

Under våren 2018 har det Malta-baserade fondbolaget Falcon Funds via revisionsbolaget KPMG betalat tillbaka ytterligare 80 miljoner kronor till Pensionsmyndigheten, vilka nu satts in på berörda sparares premiepensionskonton. Fördelningen är baserad på det innehav respektive sparare hade i Falcons tre fonder.

De första återbetalningarna gjordes i november 2016, då ungefär hälften av totalt 2,4 miljarder konor återbetalades till 22.000 PPM-sparare. Störst andel betalades då tillbaka till de som investerat i Falcon Cautious, 68 procent, medan andelsägare i Falcon Agressive då bara fick tillbaka 41 procent. Nästa omgång återbetalningar gjordes i juni 2017, då KPMG på Malta återbetalade 315 miljoner kronor.

[förutom att cirka 800 miljoner kronor fortfarande saknas av de pe

ngar som Pensionsmyndigheten investerade i Falcon Funds, så har de drabbade PPM-spararna även gått miste om den värdestegring som under de senaste två åren skett i flertalet andra PPM-fonder. Det finns en möjlighet att en domstol på Malta dömer förvaringsinstitutet att betala skadestånd, men innan det eventuellt sker återstår en lång juridisk process. -JL]

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar