Regeringen väljer aktiv risk, inte active share

Jonas Lindmark 2018-08-31 | 13:41
Facebook Twitter LinkedIn

Från januari 2019 måste svenska fonder börja informera om hur aktiv förvaltningen är i förhållande till fondens jämförelseindex, enligt regeringen lagförslag ”Aktivitetsgrad i fondförvaltning” som nu skickas till lagrådet. Förklaringen ska finnas både på fondbolagets sajt, i informationsbroschyren och årsberättelsen. Om fonden har funnits längre än två år ska fondens aktiva risk (tracking error) finnas med per kalenderår i tabellen med nyckeltal för de senaste tio åren, en rapportering som de flesta fondbolag redan haft i många år.


Lagförslaget kommer drygt tre år efter att regeringen i mars 2015 gav i uppdrag åt en utredning att föreslå åtgärder för att tydliggöra skillnaden mellan aktivt och passivt förvaltade fonder. Det är en knäpp på näsan på Aktiespararna, som hårt har drivit att främst använda det alternativa måttet active share, som visar hur stor andel av de enskilda innehaven som är samma som i index. Aktiv risk kan beräknas utan tillgång till de exakta innehaven i jämförelseindex, vilket kan vara dyrt för fondbolag, det beräknas som standardavvikelsen mellan fondens avkastning och jämförelseindex avkastning under de senaste 24 månaderna.

Läs mer: Regeringen

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar