En tusenlapp mer i månaden utan återbetalningsskydd

Jonas Lindmark 2018-10-29 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Att välja bort återbetalningsskyddet för tjänstepensionen när barnen har flyttat hemifrån kan ge en tusenlapp mer i månaden som pensionär, visar beräkningar från Collectum. För en person med löneutveckling från 26.500 kronor i månadslön vid 25 års ålder till en slutlön på 52.000 kronor per månad stiger tjänstepensionen från 10.100 kronor per månad med återbetalningsskydd till 11.100 kronor utan skyddet.

Fördelen med återbetalningsskydd är att din familj får det samlade värdet av ditt sparande till tjänstepensionen om du dör innan pengarna har betalats ut. Nackdelen är att du går miste om chansen att vara med och dela på arvsvinsterna, alltså pengarna från andra som gått bort och inte hade skyddet. Annorlunda uttryckt innebär arvsvinster en försäkring mot risken att leva oväntat

länge och inte ha tillräckligt eget sparkapital som räcker livet ut. Det är främst om du har återbetalningsskydd kvar under hela tiden du tar ut pension som tjänstepensionen minskar kraftigt, eftersom alla arvsvinster då uteblir och dessa ökar brant i storlek mot slutet av livet.

Läs mer: Collectum

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar