570 PPM-fonder kvar

Jonas Lindmark 2019-01-09 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

Nästan 300 PPM-fonder försvinner, på grund av de hårdare krav som infördes vid årsskiftet. För ett år sedan fanns cirka 850 fonder att välja på för premiepensionen hos Pensionsmyndiheten (PPM). Per 9 januari har antalet redan minskat till 792. Men en preliminär summering av de ansökningar som myndigheten fått in visar att 70 fondbolag har ansökt om att erbjuda sammanlagt 570 fonder under 2019, enligt Pensionsnyheterna.

Minskningen med nästan 300 fonder beror enligt fondbolagen främst på kraven att fonderna ska ha 3 års historik och innehålla minst 500 miljoner kronor från andra investerare än PPM. Många fondbolag har räddat intäkter från PPM genom att sälja förvaltat kapital till andra fondbolag, som gör fusioner med sina PPM-fonder.

Nästa steg i utrensningen av PPM-fo

nder är redan planerad. Pensionsgruppen i Riksdagen bestämde i december 2017 att en grupp fondexperter ska granska PPM-fonderna och skapa ett tryggt fondtorg via en upphandling. De har ännu inte informerat om hur stort antalet fonder då blir, men mycket talar för att den andra bantningen blir mer drastisk än den första.

Läs mer: Pensionsmyndigheten

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar