Tillfälligt rally, snart återvänder pessimismen

Jonas Lindmark 2001-04-20 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
De senaste tre veckorna har världsindex vänt uppåt och allt fler fondförvaltare påstår att de tror att botten är passerad. Först orsakades optimismen av stärkta förhoppningar om reformer i Japan plus positiva överraskningar bland amerikanska börsrapporter. Häromdagen kom så årets fjärde räntesänkning i USA.

När detta skrivs har världsindex stigit 10 procent sedan botten den 4 april. Men jag tror att det vi nu sett är ett tillfälligt rally, orsakat av spekulanter och önsketänkande. När de långsiktiga investerarna nyktert granskar den nya information som faktiskt har kommit, så tror jag att pessimismen åter kommer att dominera. Många kommer att se den senaste uppgången som ett bra tillfälle att sälja aktier.

Fast de tvära kasten i den dagliga kursutvecklingen kommer säkert att fortsätta, en oro som i sig är ett tecken på bristande förtroende. Precis som hittills kommer säkert nyckeln till världsindex framtida utveckling att vara USA-börserna.

Jag har nu i över ett halvår skrivit artiklar som är pessimistiska när det gäller USA-börsernas framtid. En kort sammanfattning är: Den amerikanska ekonomin håller på att hårdlanda, och jag tror att pessimisterna får rätt – det krävs en längre lågkonjunktur än normalt för att rätta till de obalanser som har uppstått under en rekordlång högkonjunktur – vilket betyder att börsföretagens vinster kommer att falla kraftigt och under minst ett års tid.

Jag håller därför fast vid min prognos från i januari: 2001 kommer precis som år 1990, 1991, 1992, 1994 och 1995 och 2000 att bli ett år då räntefonder ger högre avkastning än aktiefonder.

+ På sikt finns ett stor sparbehov i världen

- Stor risk att recessionen i USA blir långvarig

- Tillväxtaktier är fortfarande ofta högt värderade

- Börsnedgången har skrämt många placerare
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar