En väntad räntesänkning

Jonas Lindmark 2001-04-20 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Veckans räntesänkning i USA gjorde att aktiebörserna värden över tog ett glädjeskutt. Men räntemarknaden i USA hade faktiskt förutspått sänkningen, liksom att det kommer fler sänkningar de närmaste månaderna. Så det var mer känslor än logik som gav ett tillfälligt börsrally.

Pådrivande var säkert de mellanhänder – aktiemäklare, valutahandlare och specialister på derivat – som alltid tjänar mest pengar om marknaderna rör sig kraftigt. Tillfälligt kan de locka placerarna att bortse från verkligheten. Men snart kommer en tillnyktring och då är det USA-konjunkturens påverkan på företagens vinstutveckling som avgör.

I snabb takt blir allt

fler experter övertygade om att en recession har börjat i USA, och/eller vågar dessutom säga det offentligt. För en månad sedan började det dessutom gå att visa med undersökningar och statistik, det som pessimisterna har fruktat ända sedan strax före årsskiftet: den långa högkonjunkturen i USA har upphört.

Fortfarande återstår förstås frågan hur länge tillväxten förblir svag i USA, och det är recessionens längd som i första hand avgör om aktier i dag är köpvärda eller inte.

Jag upprepar det jag har skrivit flera gånger tidigare: Jag tycker att pessimisternas argument är starkare, det verkar rimligt att en ovanligt långa högkonjunktur innebär att snedfördelningarna i ekonomin har hunnit bli extra stora, vilket kräver en ovanligt lång lågkonjunktur att rätta till.

De två bästa exemplen på snedfördelningar är kursbubblan på Nasdaq för ett år sedan och att sparandet i USA är negativt (amerikanerna konsumerade förra året mer än de tjänade, så deras investeringar bekostades med kapital från utlandet).

+ Fortfarande världens största och starkaste ekonomi

– Recessionen i USA blir troligen långvarig

– Fallhöjd kvar för tillväxtaktier

– Normalt sparande ger lägre konsumtion

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar