Rapporterna ger verklighetskontakt

Pessimism dominerar fortfarande på Stockholmsbörsen. Men USA-konjunkturen borde lyfta nästa sommar och aktiemarknaden brukar ligga 6 månader före, så köptillfället är snart förbi.

Jonas Lindmark 2002-11-01 | 9:52
Facebook Twitter LinkedIn
Efter nedgång sex månader i rad kom äntligen vändningen i oktober. Från bottennoteringen den 9 oktober steg Affärsvärldens Generalindex med 20 procent fram till oktobers slut. Men fortfarande är Generalindex lägre än den sista augusti och bara aningen högre än bottennoteringen i juli.

9-månadersrapporterna

Vilka som är de avgörande orsakerna bakom förändringar på aktiemarknaden är ofta svårt att veta, men under oktober verkar det troligt att det är nyheter från företagen som stärkt framtidstron. Fyra gånger om året ger börsföretagens kvartalsrapporter aktiemarknaden ny kontakt med verkligheten, och det var när 9-månaders

rapporterna började publiceras i mitten på oktober som världens aktiebörser vände uppåt.

I min kommentar för en månad sedan, ”Börsens svängningar är överdrivna”, skrev jag att årets nedgång varit orimligt stor, det har inte kommit ny information som motiverar en så stor ändring av aktiernas värdering. Det gäller även uppgången de senaste tre veckorna, 20 procent motsvarar en rimlig avkastning under 2-3 år.

Den långsiktiga trenden

Avgörande för att kunna utnyttja dessa orimliga svängningar är förstås vad som långsiktigt är rätt nivå, eller med andra ord: Befinner sig Stockholmsbörsen just nu över eller under den långsiktiga trenden? Det finns många modeller för att värdera aktier som försöker ge svar på den frågan. Själv fäster jag stor vikt vid om optimism eller pessimism verkar dominera bland investerarna. De senaste månaderna tycker jag att pessimismen har dominerat, vilket innebär ett bra köptillfälle.

För med jämna mellanrum gör verkligheten sig påmind, dels i form av rapporter, statistik och andra nyheter, dels som konkreta flöden av sparande och utdelningar. Då ökar realismen och aktiekurserna återvänder mot den långsiktiga trenden.

Nästa sommar

Visst kan man, med facit i hand, säga att många börsföretags aktier har varit för högt värderade. Men nu tycker jag att värderingen har slagit över åt andra hållet. Visst är Sveriges export beroende av den ekonomiska tillväxten utomlands, främst i USA och Europa. Men låg tillväxt betyder faktiskt att den reala ekonomi tuffar på i ungefär samma takt som tidigare. Därefter kommer till slut en konjunkturuppgång och då kommer börsföretagens vinster att stiga, liksom aktiekurserna.

Stockholmsbörsen är nära kopplad till utvecklingen i New York. Ny dyster statistik när det gäller orderingång och konsumenternas framtidstro talar för en fördjupad lågkonjunktur i USA under vintern. Men nästa sommar har baksmällan efter IT-bubblan pågått i tre år och det borde räcka för att hantera effekterna av de felaktiga beslut som togs under slutet på 1990-talet. Aktiemarknaden brukar ligga ungefär 6 månader före tillväxtstatistiken, så när tecknen på nästa högkonjunktur i USA syns på allvar, då kommer optimismen att dominera och det bästa köptillfället är för länge sedan förbi.

+ Billiga aktier efter det senaste halvårets nedgång
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
+ Låg värdering i ett historiskt perspektiv
– Förlorare vid lång global lågkonjunktur

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar