Ny recession i Tyskland

Europafonderna har förlorat stort i Tyskland under andra halvåret, men det uppvägs av att Londonbörsen har backat mindre än världsindex.

Jonas Lindmark 2002-11-19 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn
Allt mer tyder på att Tyskland, den största ekonomin inom Euroland, kommer att redovisa fallande BNP (en recession) under det närmaste halvåret. Även förra året var tillväxten i Tyskland negativ, så delar av ekonomin är redan försvagad, vilket betyder att ännu en svacka riskerar att ge dramatiskt ökad arbetslöshet och svåra politiska problem.

Mest oroande är att Tyskland inte kan hoppas på ekonomisk stimulans vare sig via lägre räntor eller statsbudgeten (lägre skatter och/eller ökade bidrag). Den korta euro-räntan har legat kvar på 3,25 procent hela året, eftersom den europeiska centralbanken (ECB) fokuserar på inflationen inom hela Euroland och många av de andra elva länderna ligger över målet inflation under 2 procent. Och Tyskland har redan ett underskott i statsbudgeten som ä

r större än de 3 procent som tillåts av ”stabilitetspakten” inom EU, vilket talar för skattehöjningar eller besparingar. Pessimisterna fruktar deflation och en utveckling som i Japan.

Aktiekurserna reagerade på detta redan under tredje kvartalet, då MSCI Tyskland föll 37 procent medan världsindex ”bara” backade 19 procent. Hittills under fjärde kvartalet har MSCI Tyskland återhämtat en tredjedel av nedgången, men fortfarande har tyska aktier fallit 25 procent sedan den sista juni, medan världsindex ”bara” har backat 11 procent.

Trösten är Storbritannien

Trösten för svenska fondsparare är att Europafonder normalt bara har ungefär 10 procent placerat i Tyskland. Största land är istället Storbritannien (som inte har bytt till euro) där ungefär en tredjedel av fondförmögenheten brukar placeras. Och Londonbörsen har backat mindre än världsindex både under första halvåret och hittills under andra halvåret. Det gör att även MSCI Europe har klarat sig bättre än världsindex i år, medan MSCI Euroland har fallit lite mer.

På lite längre sikt finns argumenten för Euroland kvar, främst lägre värderade aktier och större potential att öka tillväxten med avregleringar och ökad konkurrens, samt att öka börsföretagens värde med effektiviseringar och ökad aktieägarvänlighet, det som USA upplevt under 1990-talet. Jag fruktar att det tar ett år innan en tydlig BNP-uppgång kommer, men tror ändå att dagens låga aktiekurser gör det värt besväret att ha tålamod.

+ Köpläge efter sommarens nedgång
+ Kan efterlikna USA:s 90-tal
+ Lägre värderade aktier än i USA
– Lågkonjunktur pågår
– Budgetregler hindrar politisk stimulans
– Centralbanken inflationsfixerad
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar