Positiva nyheter inom bioteknik

De flesta länder och branscher har följt världsindex nedåt, men bland bioteknikaktierna finns många positiva överraskningar.

Jonas Lindmark 2003-03-14 | 11:10
Facebook Twitter LinkedIn
Hittills i år, fram till den 12 mars, har MSCI världsindex fallit 10 procent och läkemedelsindex har fallit 9 procent. Samtidigt har MSCI Biotechnology stigit 5 procent (alla i dollar).

Det finns flera förklaringar till den starka utvecklingen för just bioteknikfonder. Den främsta är nog att amerikanska Johnson & Johnson i början på februari tillkännagav ett bud på bioteknikbolaget Scios värt 21 miljarder kronor. Sciosaktien steg därmed 33 procent under februari. Dessutom fick ett annat bioteknikbolag, ImClone, för några dagar sedan motsvarande drygt en halv miljard kronor från läkemedelsbjässen Bristol-Myers för att utveckla en cancermedicin kallad Erbitux.

Framtiden

Denna typ av händelser har fått fler investerare att intressera sig för bioteknikaktier. De grundläggande argumenten för att tro på goda framtidsutsikter för bioteknik finns kvar: Läkemedelsbjässarna har ett akut behov att lansera nya mediciner eftersom de förlorar patent på gamla mediciner och får konkurrens från andra tillverkare av dessa. Ett sätt att komma åt nya produkter är att köpa bioteknikbolag. Detta talar för fler förvärv och fusioner i framtiden. Men även om den trenden talar för stigande aktiekurser inom bioteknik, så är effekten på läkemedelsbjässarnas aktier oklar.

Ytterligare en positiv nyhet för bioteknikfonderna är ett ökat antal godkännanden av nya mediciner hos den amerikanska myndigheten FDA. Förra året godkändes bara 20 nya produkter av FDA (som saknade chef från mitten av år 2001 till slutet på 2002). Under de första två månaderna i år har redan fem nya mediciner blivit godkända.

Enligt det schweiziska fondbolaget Pictet planerar alla stora bioteknikbolag att lansera minst en ny medicin i år. Men enligt en analys i januari av Merrill Lynch kommer få av dem att ge stora förbättringar för sjukvården, plus att risken för bakslag i de slutliga kliniska testerna är stor.

Fonder som enbart investerar i bioteknik är onekligen högriskfonder. Andelskurserna har svängt mycket, svänger fortfarande mycket och kommer att fortsätta svänga mycket. Det är naturligt eftersom industrin är så ung.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar