Ökad politisk osäker

Valet av ledare för regeringspartiet LDP i september ökar den politiska osäkerheten i Japan, vilket bidragit till börsnedgången. På längre sikt talar förbättrade kassaflöden för Tokyobörsen.

Jonas Lindmark 2003-04-23 | 11:14
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobörsen har ännu en gång utvecklats på tvärs mot de flesta andra aktiemarknader. Under april (fram till igår kväll) har MSCI världsindex stigit 7 procent, medan Japanindex har fallit 3 procent (båda i dollar). Samtidigt har den svenska kronan stärkts mot övriga valutor, vilket innebär att Japanfonderna i snitt har fallit med 6 procent.

Skillnaden i utveckling mellan Tokyobörsen och världsindex har historiskt sett varit ovanligt stor jämfört med andra aktiebörser, vilket betyder att om en del av sparandet investeras i japanska aktier så har det sänkt risktagandet totalt sett. Problemet med detta resonemang är att japanska aktier även behöver ge en positiv förväntad avkastning i framtiden. Orsakerna till att japanska aktier har utvecklats sämre än andra hittills i år är säkert f

lera, men ökad politisk osäkerhet är troligen den viktigaste orsaken.

Argument för och emot

Argument för att investera på Tokyobörsen kan tyckas svåra att hitta efter 13 års börsnedgång, ihållande låg tillväxt och en politisk ledning som verkar närmast handlingsförlamad. Men en granskning av de börsnoterade företagen visar att det faktiskt finns många lönsamma företag. Analytiker som argumenterar för långsiktiga investeringar i Japan pekar på att flera år med besparingar har givit förbättrade kassaflöden från japanska företag. Lägre aktiekurser har samtidigt gjort att värderingen är betydligt lägre än i USA, så när den ekonomiska tillväxten ökar finns gott hopp om en uppvärdering.

Samtidigt finns förstås argument emot att investera i Japanfonder. Långvarig pessimism och en åldrande befolkning talar för fortsatt låg ekonomisk tillväxt. Det är också tveksamt om det finns investerare som är beredda att placera nya pengar på Tokyobörsen, vilket behövs för stigande aktiekurser, de flesta är redan brända efter många års nedgång. Dessutom finns risken kvar att bankernas dåliga lån ger en finansiell kris. Den nya ledning för Bank of Japan är hittills en besvikelse, men det är rimligt att vänta mer än en månad på de kraftfulla åtgärder som behövs för att stoppa deflationen.

Val av partiledare

Den politiska utvecklingen, särskilt när det gäller ekonomiska reformer, är avgörande i Japan. En avgörande händelse i år är valet av ledare för regiringspartiet LDP i september. Den nuvarande premiärministern Junichiro Koizumi har argumenterat för reformer sedan han valdes våren 2001. Frågorna är nu om han håller fast vid sitt reformprogram och om han i september lyckas besegra sina motståndare inom LDP. Annars blir det troligen ett parlamentsval i höst, med osäker utgång.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar