Tokyo vinnare under juni

Både aktier och räntor har stigit kraftigt i Japan under juni. Men optimister som tror att de nödvändiga reformerna påbörjas i höst har fortfarande ett bra köptillfälle.

Jonas Lindmark 2003-07-02 | 19:46
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobörsen var den klart bästa av de etablerade aktiemarknaderna i världen under juni, då MSCI Japan klättrade 7,4 procent medan MSCI World steg 1,6 procent (båda i dollar). Lägg till detta att dollarkursen steg 4 procent mot kronan i juni, så betyder det att Japanfonderna steg 11 procent (räknat i svenska kronor).

Samtidigt har de långa japanska räntorna stigit brant uppåt under juni, vilket rimligen bör tolkas som att förväntningarna stärkts att myndigheterna är på väg att genomdriva effektiva åtgärder mot den deflation (fallande priser) som länge plågat den japanska ekonomin.

Men det är fortfarande långt kvar till de räntor

som erbjuds i USA eller Europa, och Tokyobörsen är fortfarande nära det 20-årslägsta som noterades i slutet på april. Återhämtningen under juni bör alltså tolkas som att investerarna har skymtat en svag ljusglimt i mörkret, snarare än att det finns tydliga tecken på bättre tider. Och fortfarande har Japan den sämsta utvecklingen av alla viktiga aktiemarknader de senaste 3, 6 och 12 månaderna.

Val i september

Nu väntar investerarna på valet av partiledare för regeringspartiet LDP i september. För att behålla jobbet kan premiärminister Junichiro Koizumi då tvingas kompromissa med de inom LDP som motarbetar reformer, vilket troligen skulle påverka Tokyobörsen negativt. Men med tillräckligt stöd från väljarna och tillräckligt starkt krismedvetande inom partiet kan Junichiro Koizumi gå stärkt ur partiledarvalet, vilket borde öka chansen att reformprocessen äntligen tar fart.

Ända sedan Junichiro Koizumi valdes våren 2001 har han argumenterat för ekonomiska reformer. Under sina första två år vid makten har framgångarna varit mycket små, men en ny ledning för centralbanken Bank of Japan i mars och nationaliseringen av Resona, landets femte största bank, i maj är ändå tecken på att förändringsviljan finns kvar. Oberoende ekonomer argumenterar övertygande för att genomgripande ekonomiska reformer är nödvändiga, men väntan på politiska beslut har varit mycket lång.

För Tokyobörsens framtid är den politiska utvecklingen helt avgörande. Dagens aktiekurser, som alltså fortfarande är mycket nära 20-årslägsta, visar att hoppet om positiva åtgärder är fortsatt svagt. Investerare som tror att reformvännerna ledda av premiärminister Koizumi i höst äntligen kommer att lyckas öka förändringstakten har därför fortfarande ett bra köptillfälle.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar