Tillbaka på trendlinjen

Under sina 32 år har Nasdaq stigit med 9,4 procent per år. Efter IT-bubblan och förra årets dramatiska ras är IT-aktierna nu nära den långsiktiga trenden.

Jonas Lindmark 2003-09-10 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn
IT-fonderna har haft en kraftig återhämtning i år. Amerikanska Nasdaq har i år stigit 40 procent fram till igår kväll och många experter varnar för att uppgången beror på spekulation och orealistiska förväntningar. Samtidigt har dock dollarn fortsatt förra årets försvagning mot kronan och euron, men även räknat i svenska kronor har fonderna i kategorin "Ny teknik" i år stigit 29 procent i snitt.

Är IT-aktier idag billiga eller dyra? Svaret beror till stor del på vad man jämför med.

Långsiktigt har den viktigaste teknikbörsen, amerikanska Nasdaq, stigit med 9,4 procent per år. Nasdaq Composite Index startade på 100 i februari 197

1 och stängde ikväll på 1873. Under de 32 åren som Nasdaq funnits har aktiekurserna de flesta år legat nära den långsiktiga trenden.

Tre undantag

Under de senaste 12 åren finns dock tre viktiga undantag. Det främsta är välkänt, IT-bubblan som började växa 1995 och nådde maximum i början på år 2000. Men det finns även två perioder då värderingen på Nasdaq tydligt har legat under den långsiktiga trenden. En var hösten 1990 i samband med Kuwait-kriget, den andra har vi nyss upplevt. Men efter återhämtningen de senaste sex månaderna är Nasdaq tillbaka nära den långsiktiga trendlinjen.

Detta resonemang kan förstås kompletteras med hur aktierna på Nasdaq är värderade. Men om de är billiga eller dyra beror till stor del på vilka nyckeltal som används. Utgår man från de noterade företagens vinster så avgörs värderingen av den vinstdefinition som används, om man använder historiska vinster eller prognoser, samt vilket antagande om framtida vinsttillväxt som görs. Därmed tror jag att det är både enklare och tryggare att lita på att den genomsnittliga värderingen under 32 år är ganska rätt och att trenden kommer att hålla i sig framöver.

Om jag har rätt, så finns idag ingen fundamentalt motiverad anledning att välja IT-aktier framför andra aktier, för långsiktigt bör de utvecklas ungefär som världsindex. Dock styrs aktiekurserna på kort sikt även av psykologi. Många förväntar sig att IT-aktier ska utvecklas bättre i början av en högkonjunktur och denna förväntan räcker troligen för att locka många att fortsätta köpa IT-aktier den närmaste tiden. Men fortsätter uppgången i vinter, så följs den troligen av ett ras någon gång under år 2004.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar