Tokyo vinnare tredje kvartalet

Ökad tillväxt första halvåret, plus politiska framgångar för reformvännerna, förklarar uppgången i Japan. Enligt brittiska The Economist har investerarna rätt, botten är passerad.

Jonas Lindmark 2003-10-14 | 15:36
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyobörsen var entydig vinnare bland de större aktiemarknaderna under tredje kvartalet. MSCI Japan steg 21 procent, medan Europa steg 3 procent, Storbritannien 2 procent och USA också 2 procent (alla i dollar). Även under första halvan av oktober har japanska aktier utvecklats lite bättre än världsindex.

Både konjunktur och reformer

Förklaringen är förbättrade framtidsutsikter för ekonomin i Japan, både i konjunkturen och strukturellt. Tillväxten i BNP tog fart under första halvåret 2003 och ökningen ser ut att hålla i sig, åtminstone är fondförvaltarna klart optimistiska. Enligt senaste numret av Privata Affärer (10/20

03) vågar de svenska fondförvaltarna tro på Japan igen och de har ökat sin andel japanska aktier. Även globalt är fler nu positiva till Japan visar den senaste omgången av Merrill Lynch undersökning (se "Fler fondförvaltare tror på Japan").

Långsiktigt viktigare är de förbättringar som skett strukturellt, via reformer riktade mot de många problem som finns i japansk ekonomi. Tron på en ökad förändringstakt har stärkts i flera steg. Redan under juli kom ett par viktiga nyheter (se ”Politiskt nytänkande i Tokyo”) och i mitten på september vann premiärminister Junichiro Koizumi partiledarvalet i regeringspartiet LDP med löften om nya reformer. Den 10 oktober tillkännagav Koizumi som väntat att det blir val till underhuset den 9 november. Mest lovande i valrörelsen är att både LDP och den främste utmanaren, nybildade DPJ, för första gången i Japans historia går till val med konkreta valmanifest. Framtiden för postverket och privatisering av motorvägar kan bli två av de hetaste ämnena i valdebatten.

Världen investerare har reagerat på dessa positiva nyheter och hoppas uppenbarligen att den ökade förbättringstakten ska fortsätta efter valet 9 november. Det kan vara värt att dra sig till minnes att detta inte är den första gången som optimismen om Japan har ökat, även 1999 steg Tokyobörsen kraftigt på grund av goda nyheter.

The Economist positiv

Fast det kanske är annorlunda den här gången. Mitt viktigaste argument för att Japan faktiskt är på väg mot bättre tider är att jag litar på den vanligtvis försiktiga och pessimistiska brittiska tidningen The Economist. Deras analyser brukar ofta vara rätt och den senaste månaden har The Economist publicerat flera starkt positiva artiklar och prognoser.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar