Högriskaktier vinnare under år 2003

Emerging markets, småbolag och tillväxtaktier har utvecklats bäst hittills i år. Dessutom är Tokyobörsen bland vinnarna, tack vare ökat hopp om reformer.

Jonas Lindmark 2003-10-14 | 13:06
Facebook Twitter LinkedIn
Att aktier med högst risk ofta har utvecklats bäst det senaste halvåret beror främst på att majoriteten bland investerarna förväntar sig en återhämtning i den globala ekonomin. Normalt brukar "emerging markets" (tillväxtmarknader) och aktier i tillväxtbolag utvecklas bättre under inledningen av en högkonjunktur. Så för att tjäna så mycket som möjligt på återhämtningen har många investerare ökat risken i sina portföljer.

De olika delarna av "Emerging markets" är vinnare bland Morningstars fondkategorier hittills i år. Östeuropafonder har i snitt stigit 38 procent, Latinamerikafonder har stigit 27 procent och Asienfonder 26 procent.

iv> På de etablerade aktiemarknaderna har småbolagsaktier utvecklats bättre än storbolagens och tillväxtaktier har återhämtat sig snabbare än värdeaktier. När det gäller USA-aktier syns detta tydligt i utvecklingen hos Morningstar Indexes (länk ovan till höger). Index för "Small Growth" har stigit 45 procent fram till 13 oktober, medan "Large Value" bara har stigit 11 procent (båda i dollar).

Annorlunda i Japan

Tokyobörsen har också utvecklats bra i år, men av andra skäl än "emerging markets" och aktier i små tillväxtbolag. MSCI Japan har stigit 34 procent från årsskiftet fram till 13 oktober, vilket omräknat till svenska kronor ger en uppgång på 20 procent. Under den långvariga lågkonjunktur som startade 1989 har investerarna flera gånger blivit besvikna på utvecklingen i Japan.

Nu verkar det troligt att den återhämtning som började första halvåret 2003 kommer att fortsätta. Reformtakten förväntas dessutom öka efter underhusvalet den 9 november. Både regeringspartiet LDP och det största oppositionspartiet DPJ har presenterat reformförslag i sina valmanifest. Premiärminister Junichiro Koizumi har utlovat reformer ända sedan 2001 utan att leverera särskilt mycket. Men nu tror investerarna i Japan att förändringar kommer.

Dags att byta till storbolag?

Den högre avkastningen från globala småbolagsfonder jämfört med vanliga globalfonder var särskilt tydlig under juli och augusti. I fondkategorin "Global, små-/medelstora bolag" är snittavkastningen 22 procent hittills i år, jämfört med 8 procent för vanliga globalfonder. För investerare som försöker tjäna på att gå mot strömmen kan det vara dags att intressera sig för storbolagsaktier igen.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar